Coaching

Oefenen in een veilige setting is voor kinderen en jongeren niet zomaar vanzelfsprekend. Ze zijn in onze maatschappij ten slotte al vaak afgewezen en daardoor voorzichtig in het aangaan van relaties met anderen. Dieren hebben de mooie eigenschap om verbinding met iemand aan te gaan zonder een oordeel te vellen, wat voor kinderen en jongeren heel veilig voelt. Tijdens de coachingssessies met dieren gaan we werken in een driehoeksrelatie met dier, coach en het kind/de jongere. Het kan zo zijn dat er vanuit een hulpvraag gestart wordt, maar vaak zie je tijdens de coaching dat er eerst andere thema`s opspelen en onderliggende redenen/emoties bovenkomen, waar we mee aan de slag gaan.

Door te werken met praktische oefeningen mag het kind/de jongere ervaren wat het met zichzelf en de ander doet. Er wordt inzicht verkregen in de eigen manier van handelen. De rol van de coach is tijdens deze sessies vaak spiegelend. Tijdens de sessie legt de coach de oefeningen een aantal keer stil om te evalueren wat er gedaan wordt, welke effecten dit heeft en wat dit met zowel het kind/de jongere als met het dier doet. In deze evaluatie momenten kijken we of er andere manieren zijn om tot het doel of verandering te komen. Vaak worden veranderingen of ideeën door het kind/de jongere zelf aangedragen. Dit is belangrijk, omdat er vanuit de maatschappij al zoveel aan ze wordt opgedragen. Eigenlijk leren ze met hulp van dier en coach om het zelf te mogen doen. Leren in een veilige setting, waarbij ontdekt mag worden wat voor jou werkt en prettig is. Van proberen kun je leren is een belangrijk uitgangspunt tijdens deze sessies.

Ook voor buitencoaching kun je terecht bij Stap voor Stap. Samen praten wanneer we met de honden in de bossen wandelen of bezig zijn met het klein vee. De ervaring leert dat kinderen/jongeren veel makkelijker tot praten komen, wanneer ze bezig zijn in de buitenlucht (met dieren). Geen statische gesprekken vanaf een stoel binnen 4 muren, maar actief bezig zijn. Je hart luchten, een luisterend oor hebben en samen kijken naar wat er voor jou nodig is om datgene aan te pakken waar je tegen aan loopt of mee zit.