Wie ben ik?

“Anders zijn

is geen minpunt

maar een meerwaarde”

Ik ben Anne Stottelaar en woon in Sint Oedenrode samen met mijn man Jaap, zoontje Raf en onze hele beestenboel.

In mei 2012 heb ik mijn opleiding aan de PABO afgerond.

Na mijn studie ben ik in mei 2012 begonnen bij een zorginstelling voor kinderen/jongeren van 5 tot en met 18 jaar met geestelijke en/of lichamelijke beperkingen en/of gedragsproblemen. Ik bood daar een paar uur in de week groepsbegeleiding aan 3 of 4 kinderen per activiteit. De problemen van deze kinderen varieerde sterk, waardoor ik veel ervaring op gedaan heb met verschillende gedragsstoornissen, maar ook met lichamelijke beperkingen. Verder gaf ik ook individuele begeleiding aan huis.

Tijdens mijn PABO-tijd dacht ik vaak over wat ik wilde. Het onderwijs vond ik leuk, maar ik miste iets. Ik wilde graag met mensen werken, maar juist de problematiek die de kinderen binnen en buiten het klaslokaal ervoer boeide me enorm. De kinderen die het moeilijk hadden op welke manier dan ook. En ik wilde weg tussen die vier muren. Ik ben ervan overtuigd dat leren begint door verwondering. Leren is uniek voor iedereen. Leren op je eigen tempo en manier die bij jouw past, waar en wanneer dan ook.

Zelf ben ik vanaf jongs af aan fanatiek ruiter en dierenliefhebber. In het verleden heb ik altijd veel paardrijlessen gegeven, zowel reguliere lessen als lessen voor kinderen met een beperking. Ik vond het prachtig om te zien wat de combinatie van paard en mens met elkaar doet. Al snel wist ik wat ik wilde: een combinatie van dieren en kinderen. Na enkele maanden bij iemand anders paardrijles gegeven te hebben, ben ik een bedrijfsplan gaan schrijven en zo begon ik mijn eigen Stap voor Stap. Ik gaf reguliere en aangepaste paardrijlessen en hielp kinderen met leer -en gedragsproblemen met behulp van de dieren. Ik merkte toen dat kinderen wanneer ze bezig zijn met dieren en in de natuur ze weinig problemen ervaren en ook hun gedrag helemaal anders wordt. Sinds december 2014 ben ik in het bezit van mijn diploma Chiron-pedagoog (coaching met paarden). Ik heb deze aanvullende beroepsopleiding gevolgd in Noord-Holland bij Chiron Center.

Omdat ik niet de mogelijkheden had om fulltime les te kunnen geven en mensen te kunnen coachen ben ik op zoek gegaan naar een baan erbij. Ik ben toen terecht gekomen op een zorgboerderij. Ik kon op de boerderij alles doen wat ik voor mezelf met Stap voor Stap wilde bereiken. Een combinatie van beide werd dan ook teveel en daarom besloten om mezelf verder te gaan ontwikkelen door kennis en ervaring op te gaan doen bij een werkgever en Stap voor Stap te beëindigen.

Ik heb veel ervaring op mogen doen met allerlei soorten problematiek, zoals verschillende gedragsproblemen, ontwikkelingsproblemen, leerproblemen en hechtingsproblematiek. En daar ontdekte ik steeds meer wat mijn visie is op stoornissen en problematieken. Ik ontdekte dat de stoornissen en problematieken vooral liggen in onze maatschappij en niet zozeer bij deze kinderen/jongeren.

Door mijn werk op de zorgboerderij werd mijn idee bevestigd. Mensen coachen en verder helpen in hun dagelijks leven en ze een plek kunnen bieden waar ze mogen zijn wie ze zijn, daar ligt mijn hart. En dat zorgde ervoor dat Stap voor Stap opnieuw is opgezet, weliswaar in een andere vorm. Ik hoop dat ik met Stap voor Stap een steuntje in de rug kan zijn op welke manier dan ook voor alle kinderen en jongeren die mooi anders zijn dan het door de maatschappij bepaalde “gewoon”. Dat ze bij Stap voor Stap een gevoel van vrijheid mogen ervaren en dat ze kunnen zijn wie ze zijn, zonder daar enige twijfel of schaamte over te hebben.